Zonnepanelen vergelijken kan je op verschillende manieren doen. Op basis van de prijs, op basis van rendement, op basis van terugverdientijd, ... Alles hangt af van wat je zelf het belangrijkste vindt.
De prijs van zonnepanelen is voor veel mensen een belangrijk criterium, misschien wel het belangrijkste. En terecht, want een installatie van zonnepanelen kost al gauw enkele duizenden euro's.
De prijs van zonnepanelen hangt af van verschillende factoren. Maar dikwijls is het piekvermogen wel de belangrijkste factor die de prijs van een zonnepaneel zal bepalen. Hoe hoger het piekvermogen van een zonnepaneel, hoe hoger de prijs. Zonnepanelen van Sunpower hebben bijvoorbeeld een hogere prijs dan andere zonnepanelen, omdat hun piekvermogen en rendement ook veel hoger ligt.
Maar daarnaast hangt de prijs ook nog af van andere factoren. Zo speelt design natuurlijk ook een rol. Hoe langer hoe meer besteden fabrikanten aandacht aan een mooi design. Zonnepanelen met een mooi design, bijvoorbeeld helemaal in het zwart, kunnen ietsje meer kosten.
Tot slot kan ook bijkomende service een prijs hebben. Zo zijn zonnepanelen van Sunpower niet enkel duurder omwille van hun hoger piekvermogen, maar ook omwille van de uitstekende service die Sunpower biedt aan hun klanten. Zo bieden ze een productgarantie aan van 25 jaar, wat betekent dat Sunpower elk zonnepaneel dat defect raakt binnen de eerste 25 jaar, kostenloos zal vervangen.
Het rendement van een zonnepaneel is het percentage invallend zonlicht dat door het zonnepaneel kan omgezet worden in bruikbare elektriciteit. Voor de meeste zonnepanelen ligt het rendement tussen de 15% en de 20%. Sommige zonnepanelen, zoals die van Sunpower en LG, gaan zelfs boven de 20%.
Het rendement van zonnepanelen is voorts ook afhankelijk van het type zonnepaneel. Zo zal een monokristallijn zonnepaneel een hoger rendement hebben dan een polykristallijn zonnepaneel. Dunne film zonnepanelen hebben dan weer een lager rendement.
Laat je niet misleiden door het fabeltje dat zonnepanelen met een hoger rendement ook sowieso beter zijn. Zonnepanelen met een hoger rendement zijn gewoon in staat om een bepaald vermogen op te wekken op een kleiner oppervlak. Maar je kan hetzelfde vermogen evengoed opwekken met zonnepanelen met een lager rendement, indien je hiervoor de beschikbare oppervlakte hebt. In vele gevallen is het op financieel vlak zelfs interessanter om zonnepanelen met een lager rendement te plaatsen, zolang ze maar je gewenste vermogen kunnen opwekken met de dakoppervlakte die je ter beschikking hebt. Zonnepanelen met een hoog rendement zijn dus vooral interessant voor mensen met een klein dakoppervlakte.
Vele mensen vergelijken zonnepanelen ook op basis van de terugverdientijd van hun installatie. De terugverdientijd is de tijd die nodig is om de kostprijs van je installatie terug te verdienen. Je kan je installatie terugverdienen omdat je geen elektriciteitskosten meer hoeft te betalen. Indien het bedrag dat je hierdoor bespaart hoger ligt dan de initiële kostprijs van je installatie, heb je je installatie terugverdiend.
Voor de meeste mensen ligt de terugverdientijd van een installatie van zonnepanelen tussen de 8 jaar en de 12 jaar. Dat is zeker niet slecht, als je weet dat een installatie makkelijk 25 jaar meekan.
De terugverdientijd van een installatie hangt af van verschillende factoren. Zo speelt de initiële aanschafprijs natuurlijk een grote rol. Hoe meer je hebt betaald voor je installatie, hoe hoger het bedrag dat je moet terugverdienen.
Daarnaast is ook het bedrag dat je jaarlijks kan besparen van belang voor het berekenen van je terugverdientijd. Hoe meer je jaarlijks bespaart, hoe sneller je je installatie hebt terugverdiend. Verbruik je eerder veel elektriciteit, of betaal je maandelijks een hoog bedrag voor je elektriciteit, dan zal een installatie van zonnepanelen des te interessanter zijn voor jou, omdat je dan potentieel veel kan besparen.
Op onze pagina over de terugverdientijd van zonnepanelen, heb je de mogelijk om de terugverdientijd van jouw installatie zelf te berekenen. We berekenen ook welke zonnepanelen voor jou de laagste terugverdientijd impliceren.